01-12-2019 "Single all the way"

December is begonnen. De feestdagen staan voor de deur! Maar vergeet niet dat we in november al verwend zijn met een geweldige feestdag die nog niet zo'n lange geschiedenis kent als Sinterklaas of kerst. En toch was het een feestdag die al als een paal boven water staat. Je kon er niet omheen. Winkels, televisieprogramma's, radio en social media: iedereen had het er over. Want op 11 november was het internationale singlesday. Ja lieve mensen, er is tegenwoordig een speciale dag voor iedereen die alleen door het leven gaat. Een speciale dag voor mensen zoals ik. HOEZEE! 

Waarom? Ik heb werkelijk geen flauw idee! Misschien is het om single mensen een beter gevoel te geven? Om te laten weten dat de maatschappij ook eens een keer aan ons denkt? Om ons 1 dag in het jaar het "trotse-single-gevoel" te geven? I don't know...Maar in mijn ogen is het een hoop trootsteloze onzin! "HOERA! Het is singles day! Hier, heb je 40% korting op al onze parfum zodat je jezelf kan troosten en je niet hoeft te wachten op een liefje die je verrast met jouw favoriete geurtje." Fucking bedankt aan alle grote webwinkels. Ik word dagelijks nog niet genoeg geconfronteerd met mijn single bestaan. Dus ik ben blij dat jullie mij via elk scherm dat er bestaat ook nog in mn gezicht wrijven dat wij toch wel een hele speciale soort zijn. Niet in aantallen hoor. Nee. Naar het schijnt zijn er zo'n 3 miljoen singles in Nederland. Flinke vijver om uit te vissen. Maar toch krijgt de maatschappij het voor elkaar dat ik me heel erg bijzonder voel. En niet op een al te positieve manier. Want lieve mensen, als single moet je tegenwoordig wel "happy single" zijn. Het single zijn werd overal besproken. Maar wel alleen door mensen die bewust kiezen om alleen te zijn. Kijk, en die mensen, die vind ik nou bijzonder. Ik geloof er niet in, in dat "happy single" zijn. Ik geloof in de biologie van de mens en onze behoefte aan een partner. Maar het lijkt wel alsof je tegenwoordig alleen nog "legitiem" single kan zijn wanneer je zegt daar zelf voor te kiezen. Wanneer je van de daken schreeuwt dat je zo happy bent zonder een partner.  Als vrouw ben je dan ook lekker independent. Een echte "powervrouw". Deze singles hebben dan ook volop de aandacht gehad 11 november. 

Ik kijk naar de talkshow Beau op rtl4. Een heel item wordt besteed aan singlesday. Aan tafel een hippe jonge meid. Ultra-mega-super happy single natuurlijk. Naast haar acteur Mark van Eeuwen. Want ja, ook hij is single en voor alle troosteloze single vrouwen die zitten te kijken is het natuurlijk wel exra leuk dat deze Nederlandse half-god aan tafel zit. Lekker fantaseren over hoe Mark je in zijn armen neemt, je diep in de ogen kijkt en zegt: "Jelske, ik ben ook single...zullen we...". SORRY ik dwaal af! Goed, het hele item gaat dus eigenlijk over hoe fijn het is om single te zijn. Lekker reizen, nooit rekening hoeven houden met een ander, en ook lekker even lachen om de "thank-god-ik-heb-geen-schoonouders-grappen". HA-HA. Gelukkig is Mark daar om dingen een beetje in perspectief te plaatsen. Althans, hij doet een dappere poging. Het is echt niet àltijd leuk, dat single zijn. Maar nee, de voordelen winnen het dit gesprek van de nadelen. De volgende dag rijd ik naar mijn werk. De ochtendshow van 538 belt met een dame die een boek heeft geschreven over de oer-Hollandse term "gezellig". "Wat is nou de definitie van gezellig"? wordt er gevraagd. De dame legt uit: "Gezelligheid is altijd iets dat je alleen met meerdere mensen kan beleven. In je eentje kan dat eigenlijk niet". EXCUSE ME mevrouwtje! Voor wie steek ik dan elke avond de 14 kaarsjes in mijn woonkamer aan!? (Ja, ik heb ze geteld). Dat doe ik toch verdomme niet voor mijn imaginary boyfriend!? Dat doe ik omdat ik in mijn gezellige huisje ben, dat ik gezellig heb ingericht, omdat ik daar woon. In mijn eentje. Mijn nestje, waar ik het in mijn eentje ook best wel gezellig kan hebben. En waar ik in mijn eentje kei hard voor werk. 

Conclusie: single zijn is vreemd. Ik heb in mijn volwassen leven 1 serieuze relatie gehad. Deze heeft 6 maanden geduurt. De blik op iemands gezicht als ik zeg dat dit mijn enige serieuze relatie was zegt genoeg. Ik zie ze denken: "wat is er mis met je?". Ik ben niet lelijk, dus er moet toch wat anders aan de hand zijn. En dan ben ik afgelopen zomer ook nog 30 geworden. Gelukkig weet mijn omgeving inmiddels dat ze voorzichtig moeten zijn met de opmerkingen die ze maken. Maar anderen zijn ronduit bot zonder dat ze het zelf door hebben. Ik neem het ze ook niet kwalijk. Maar de wereld gaat er al vanuit dat wanneer je een 30 jarige vrouw bent je op zijn minst samen woont. De vraag of ik een partner heb wordt zelfs al vaker overgeslagen. Nee, we gaan meteen door naar de vraag "heb je kinderen?". In alles word ik elke dag geconfronteerd met mijn single bestaan. En voordat je denkt dat ik dan zo'n happy single ben omdat dat de enige soort single is die de wereld wordt ingeslingerd op singles day: ik haat het om single te zijn. Het doet heel vaak fucking veel pijn. Het maakt me onzeker, soms zelfs bang. En doordat ik heel even, 6 maanden heb mogen "ruiken" aan het hebben van een echte relatie mis ik het elke dag. Hiervoor wist ik wel dat ik de behoefte had, maar kon ik het nog niet missen omdat ik het simpelweg nog niet had ervaren. Single zijn is kut. Juist omdat het zo vanzelfsprekend is dat je een relatie hebt tegenwoordig. Mensen nemen het voor lief, terwijl ze in mijn ogen het grootste goed in handen hebben: liefde. Ik heb wel liefde, van vrienden en familie. Oneindig veel liefde. Maar dat is liefde van een andere categorie. Er is niemand die op mij wacht als ik thuis kom. Met wie ik dan moeilijke maar ook juist de leuke momenten kan delen. Er is niemand die voor mij zorgt als ik met een flinke buikgriep thuis moet blijven van werk. Ik bel op dat soort momenten mijn zusje, of ze soep wil komen brengen. Er is niemand die het ziet als ik verdrietig ben, want hoeveel ik ook van de mensen om me heen houd, ik bel ze niet om te zeggen dat ik aan het huilen ben. Want soms komt zo'n huilbui gewoon, zonder reden. Zie dat maar eens uit te leggen.  Weet je hoe het voelt? Alsof je elke dag als laatste wordt gekozen met gym terwijl je weet dat je die homerun kan slaan. Want als iemand lief kan hebben ben ik het. En dan heb ik het nog niet eens over mijn hartewens om ooit moeder te worden. Deze single is niet happy. Deze single vindt het grootste deel aan single zijn ronduit kut. 

Vorig jaar had ik een vriend met kerst. Oprecht de allerfijnste kerst die ik ooit in mijn leven heb ervaren. Omdat ik met hem kon delen. Mijn leven, mijn familie, mijn liefde. Tot vorig jaar liep ik elke kerst jolig te zingen: "single jels, single jels, single all the way". Ik kon er mee lachen. Zelfspot is in mijn ogen een hele mooie eigenschap. En hoewel ik deze vrolijke rijm heb gebruikt voor 1 van mijn kerstkaarten zing ik hem dit jaar nog niet. Het doet allemaal nog een beetje te veel zeer. 

Na dit verhaal zou je denken dat ik alleen maar negatieve kanten ervaar van het single zijn. Of van het liefdesverdriet dat ik, zoals zo velen, heb opgelopen. Maar gelukkig, niet is minder waar. Want deze dame weet haar boontjes wel te doppen. Ik ben alleen, dus ik doe het ook alleen. And she is still standing! Soms met de mascara tot aan haar kin. Maar altijd met het lef om te flirten, om open te staan voor de liefde die zeker nog gaat komen. Bovendien heb ik de afgelopen periode een heel merk, met webshop en alles dat daar bij hoort uit de grond gestampt. Naast mijn vaste baan. Ik durf nog steeds mijn hart te volgen. Ik ben nog steeds lief voor de mensen om me heen. Ik werk kei en kei hard aan mezelf in therapie en daarbuiten. Ik groei elke dag. En elke dag word ik wijzer en sterker. Ik weet dat ik de liefde verdien. Want de manier waarop ik liefde kan geven is goud waard. En daarnaast heb gelukkig al ervaren hoe echte liefde voelt. Daar ben ik dankbaar voor. Ik weet wat ik nodig heb, ik weet wat belangrijk voor mij is, ik weet wat voor iemand bij mij past. En hoewel ik niet geloof in "happy single" zijn, geloof ik wel dat er een ware liefde is. Misschien wel meer ware liefdes. En gelukkig heb ik inmiddels ook geleerd om mijn staart, 6e teen en overbehaarde oren te verstoppen zodat niemand ooit echt zal zien wat er mis met me is ;-). 

Oh ik moet afronden. De bezorger van bol.com staat voor de deur. Zal mn flesje parfum zijn. (Voor alle toekomstige dates: favo geurtje is dolce & gabbana - light bleu) 

Voor al mijn mede singles, happy of niet: Het kaartje van deze blog is hier te bestellen. En hij is er ook in flessenpost. Deze kun je hier vinden. 

Ik wens jullie allemaal alvast hele mooie feestdagen en een fantastisch nieuwjaar! Ik duik hem in met mijn beste vriend, in Amsterdam. In de allermooiste outfit. Want wie weet kom ik Mark wel tegen...kijkt hij me aan, recht in mijn ogen en zegt hij: "Jelske, ik ben ook single..zullen we...." 

© 2019 - 2024 Vers van de pers | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel