Handgeperst en duurzaam natuurpapier

Voor de "Nature-collectie" van Vers van de pers wordt handgeschept natuurpapier gebruikt. Voor dit papier wordt geen enkele boom gekapt, het is zuurvrij en 100% afbreekbaar. En doordat het met de hand bewerkt is heeft het ook een maatschappelijk belang voor de streken waar het papier vandaan komt. Lees hier meer over de verschillende soorten papier:

Lokta papier
Loktapapier komt uit Nepal. Het wordt gemaakt van de bast van de Daphne Papyracea. Die struik groeit op een hoogte van 2000 meter in de Himalaya, daarom wordt het ook wel Himalayapapier genoemd. Omdat de bast van de struik steeds weer aangroeit, hoeven er geen nieuwe struiken aangeplant te worden en blijft de Himalaya onaangetast. Loktapapier maken is een heel oude traditie en het papier wordt al lang gebruikt.  Het papier wordt gemaakt volgens een oud en arbeidsintensief proces waarbij geen chemicalien worden gebruikt. Het Loktapapier dat Vers van de pers gebruikt wordt geproduceerd door een bedrijf waar veel vrouwen werken. Dankzij dit bedrijf zijn de levensomstandigheden van deze vrouwen en hun families flink verbeterd.

Gampi papier
Gampi papier komt van de Filipijnen waar de Abaca boom groeit. De boom lijkt uiterlijk sterk op de bananenboom. De vezels zijn er al eeuwenlang populair omdat ze enorm sterk zijn. Vroeger werd er behalve touw ook weefsels voor kleding van gemaakt. De boom geeft lange vezels met een mooie glans, zeer geschikt voor papier. Daar worden nog andere vezels aan toegevoegd, waaronder cogon grass, een onkruid waar niets mee werd gedaan tot ontdekt werd dat het prima in papier verwerkt kan worden. De afgepelde bast wordt in grote ketels gekookt en fijngemaakt. De papierpulpmassa wordt opgelost in water, met de hand gelijkmatig op grote schepramen verdeeld en er worden bijvoorbeeld bloemblaadjes of gedroogde bladeren aan toegevoegd. Nu worden de schepramen in de zon te drogen gezet. Als de vellen droog zijn, worden ze van de rasters gehaald, gladgestreken en gecontroleerd. Het papier is klaar om geverfd of bedrukt (batik) te worden en eventueel verwerkt tot producten. Op de Filipijnen zijn veel kleine ateliers waar dit papier geproduceerd wordt. Het is er een belangrijke bron van werkgelegenheid.

Mulberry papier
In het noorden van Thailand groeit een bijzondere boom: de Mulberry (moerbei) boom. Het bijzondere is dat de bast van de boom na het regenseizoen eenvoudig afgepeld kan worden waarna die direct weer aangroeit. Deze eigenschap werd honderden jaren geleden ontdekt door de Karen-stam die in het uiterste noorden van Thailand woont. De afgepelde bast wordt in grote ketels gekookt en fijngemaakt. De papierpulpmassa wordt opgelost in water, met de hand gelijkmatig op grote schepramen aangebracht en er worden bijvoorbeeld bloemblaadjes of gedroogde bladeren aan toegevoegd. Nu worden de schepramen in de zon te drogen gezet. Als de vellen droog zijn, worden ze van de rasters gehaald, gladgestreken en gecontroleerd. Het papier is klaar om geverfd of bedrukt (batik) te worden en eventueel verwerkt tot producten. In het noorden van Thailand zijn veel kleine ateliers waar het papier gemaakt wordt. De producten worden met de hand gemaakt en zijn er een belangrijke bron van werkgelegenheid.

Bhutanees papier
Papier maken is een belangrijk onderdeel van de Bhutanese cultuur en traditie. Vroeger werd dit door de mensen thuis geproduceerd, nu staat in Bhutan een kleine fabriek waar het papier op traditionele wijze gemaakt wordt.De belangrijkste grondstoffen voor het papier zijn de bast van de Daphne Papyri boom en de Edgeworthia plant.  Beide groeien op grote hoogte in de Himalaya. Het papier is zeer sterk  en milieuvriendelijk omdat er uitsluitend natuurlijke kleurstoffen worden gebruikt.

Japans papier
Washi zeggen de Japanners,  ‘Wa’ betekent Japans, ‘shi’  betekent papier. Het wordt gemaakt van de boombastvezels van diverse bomen die in Japan groeien. Een traditioneel gemaakt zuurvrij papier. Washi wordt gemaakt van de stengels van Kozo (familie van de mulberry), Mitsumata en Gampi planten. De stengels worden in lengtes van een meter afgesneden, ze groeien vanzelf weer aan. Washi-vezels zijn zacht en heel sterk. het papier is zeer geschikt om inkt of kleurstoffen op te nemen. Als eeuwenlang worden kleurrijke dessins met de hand of block -print op dit papier aangebracht. 

Katoenpapier
Katoenpapier wordt al sinds mensenheugenis (enkele eeuwen v. Chr.) voornamelijk in India geproduceerd, nadat de Chinezen deze manier van papier maken daar geïntroduceerd hadden. Katoenpapier wordt uitsluitend van gerecyclede katoen gemaakt. Dit zijn restanten uit de confectie en papierindustrie. Alleen voor de witte vellen wordt nieuwe katoen gebruikt. Katoenen lompen worden vanuit de hele wereld naar India getransporteerd voor de productie van dit papier. De lompen worden met de hand gesorteerd op kleur en in gelijke stukken gesneden. Die worden in grote watertanks opgelost en "geslagen" tot een katoenmassa. De massa wordt gekleurd of er worden andere vezels of bloemblaadjes en dergelijke aan toegevoegd. Dit wordt gelijkmatig op grote rooster geschept, geperst en opgehangen om verder te drogen.   

© 2019 - 2024 Vers van de pers | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel